Tiflis; Gürcistan’ın başkenti… Bir efsaneye göre Tiflis; M.Ö. 5.yy’da yemyeşil ormanlarla çevriliymiş. Bir gün Gürcü Kral Vahtang Gorgasal ava çıkar. Uçan bir sülünün peşine eğitilmiş atmacasını salar ve aradan uzunca bir zaman geçmesine rağmen ortada ne atmaca ne de sülünden bir iz vardır.
Kral ve askerleri yollarına devam ederken Kura Nehri’ne yakın bir noktada ikisini de sıcak bir su birikintisinin içinde ölü olarak bulurlar. Kral bu bölgeyi çok beğenir ve askerlerine derhal oraya kent kurmalarını buyurur. Şehre, orada bulunan ‘ılık su’ anlamına gelen ‘Tbilisi’ adını verir.
Ticaret, sanayi, kültür ve eğitim bakımından ülkenin merkezi kabul edilen, Kura nehrinin iki yakasına kurulan ve yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahip olan Tiflis, Kafkas Dağları’nın güneyinde, Rusya, Ermenistan, Türkiye, Azerbaycan ve Karadeniz’le komşu olan bir devlet. Birçok olumlu yanı olan Gürcistan’ın bizi en çok sevindiren özelliği ise Türklere herhangi bir vize uygulaması sunmuyor ve kimlikle bile bu ülkeye girilebiliyor.
Tiflis; Hanları, hamamları, camileri, kiliseleri, sinagogları ve medreseleriyle adeta kültürlerin harman olduğu bir bölge.. Tiflis’i gezerken Orta Çağ, klasik ve Sovyet mimarilerinin bir karışımı görülüyor. Tarih boyunca çeşitli kültür, etnik köken ve dinlerden insanları barındıran kentte Doğu Ortodoks, Hıristiyan kültürü hâkim. Bugüne dek 29 kez yıkılıp yeniden kurulan şehrin eski Tiflis bölgesi, dar sokakları ve eskimiş ahşap evleriyle görülmesi gereken yerler arasında.
Tiflis’e köprüler kenti de diyebiliriz. Mimari yapısından dolayı kabuklu bir deniz canlısını andıran Barış Köprüsü adeta Kura Nehri’nin ikiye böldüğü kenti birleştirmiş hissi uyandırıyor. Köprülerin çoğu eski tarihi taş yapılar ve neredeyse hepsi arabaların geçişine açık.
Gürcistan’ın ekonomisi tarıma ve sanayiye dayalıdır. Milli yemekleri olan Khachapuri ve Khinkali’yi ülkenin hemen her yerinde bulmanız mümkündür.
GÖRMEDEN GİTME
1. Eski Tiflis; Tarihi bölgenin bir kısmında, Osmanlı devletinin izlerini görmek mümkün. Hamamlarıyla meşhur Osmanlı Devleti burada da çıkan sülfürlü suları değerlendirmek için birçok hamam yaptırmıştır. Şehir gezinizin yorgunluğunu bu hamamlarda atabilirsiniz.
2. Rustaveli Bulvarı; Özgürlük Meydanı; Gürcistan’ın bağımsızlığını kazanması bu meydanda kutlanılmıştır. Tiflis’in en turistik bölgelerinden birisi olan Rustaveli Bulvarı da bu meydana bağlanıyor.
3. Sameba Katedrali; Gürcistan’ın en büyük dini yapısı olan Sameba Katedrali Tiflis’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
4. Narikala Kalesi; Sololaki Tepesi’nde yer alan Narikala Kalesi Tiflis’in en eski yapılarından biridir. Şehrin hemen her yerinden rahatlıkla görülen Narikala Kalesi kısa bir yürüyüş sonrası Tiflis’e tepeden bakmak için ideal bir yer.
5. Kartlis Deda (Gürcü Ana); Türkçede Gürcü Ana anlamına gelen Kartlis Deda, bir elinde dostlukla gelenler için taşıdığı bir tas şarap, diğer elinde ise Gürcistan düşmanlarına karşı tuttuğu kılıcı var. Anaerkil olan bu toplumu çok seveceksiniz.
6. Sioni Katedrali; Kura Nehri’nin kenarında bulunan katedral Gürcü Ortodokslar için önemli yapıların başında geliyor.
7. Barış Köprüsü; Narikala Kalesi’ni ve Kartlis Deda’yı izlemek için en iyi noktalardan biri burasıdır. Yalnızca yayaların kullanımına açıktır.
8. Gabriadze Tiyatrosu; Kuklalara ilgiliyseniz eğer mutlaka burada bir gösteri izlemelisiniz. Ayrıca Tiyatro binasının saat kulesi, burayı görmeniz için size bir sebep olabilir.